понедељак, 29. децембар 2014.

Пандорина кутија зла







Pandorina kutija je prema grčkoj mitologiji bila kutija svih zala, koju je prema legendi Zeus poslao Prometeju za kaznu jer je bogovima ukrao vatru i dao je ljudima.*

Да ли су Влада Републике Србије, као предлагач, а Скупштина републике Србије као доносилац Закона о привременом уређивању начина исплате пензија, омашком или грешком отворили „Пандорину кутију зла „ која се надвила над пезионере Србије, остаје да видимо и да се надамо да ће Влада, пре него што се сви неспособни страначки кадрови јавних предузећа осиле и прихвате модел спорног Закона  за оправдање неспособности, спречити даљи суноврат и насиље над основним људским правимау Србији!
Разлог за овако оштар увод јесте вечерашња најава челника ГСП Београд о промени цена превоза у градском саобраћају од Нове године, за које, гле чуда, не нађоше оправдање у економским разлозима и властитој неспособности већ у социјалној неправди јер неки пензионери примају преко 25.000 а има и оних безобразно богатих доктора, инжињера, професора, економиста, генерала, што примају преко 50. 000 динара и није поштено да се возе за исте паре као и други грађани! Ма није ваљда! Што не направисте ценовник доласка на посао за возила директора јавних предузећа? Мечка – толико, ауди – толико, Мечка МЛ – толико, Волво – толико?!
Гледам слику, слушам тон и не могу да верујем докле иду границе људској глупости и безобразлуку – мада то иде заједно! Цену карата у јавном превозу условити висином примања! И то баш по моделу поменутог Закона! Према принципу – када је прошло оно што не би и ово, ионако је све то из исте кухиње!
А шта ће бити ако се осете инфериорним Инфостан, водовод, ЕПС, Телеком,... и да не набрајам сва јавна предузећа? Хоће ли грађанин пензионер покорни сваком да доставља извештај о пензији на увид да би ови одредили харач у складу са поменутим Законом? И хоће ли Скупштина  и Влада града Београда одобрити овакве сулуде предлоге! Надам се ипак да постоје нормални и морални људи!
Ако сам у заблуди онда кажем да би оваква одлука била дубоко у супротности са одредбом члана 14. Конвенције за заштиту људских права и основних слобода - Рим, 4. новембра 1950. године - који се односи на забрану дискриминације:  
"Уживање права и слобода предвиђених у овој Конвенцији обезбеђује се без дискриминације по било ком основу, као што су пол, раса, боја коже, језик, вероисповест, политичко или друго мишљење, национално или социјално порекло, повезаност с неком националном мањином, имовина, рођење или други статус“,
као и са Уставом Републике Србије и свим позитивним одредбама закона који правно уређују ову материју!

О социјалним последицама бесмислене аналогије примене идеје Закона о привременом уређивању начина исплате пензија, не треба ни говорити. А да, паде ми на памет како би то изгледало када би се и казне за саобраћајне прекршаје и регистрацију кола плаћале према висини пензије – вероватно бисмо морали уз саобраћајне документе да носимо и извештај о пензији! И порези на имовину – обавезно уз извештај о пензији!

Бесмисленост  предлога ГСБ је јасна.

Још јаснија је намера менаџмента ГСБ да се „поштеним отимањем“ материјалних добара већине пензионера покрију губици властите неспособности или пензионери избаце као категорија грађана која треба да користи њихове услуге под једнаким условима!

Политичари би требали да имају слуха ! Пандорину кутију могу да отворе неодговорни појединци! Последице су обично погубне и за одговорне политичаре! Велике и добро вођене битке се могу изгубити због неодговорности појединаца.

Отимање ватре народу никада и нигде није ишло без последица!












*Извор цитата: Wikipedia.org.

2 коментара: