уторак, 23. децембар 2014.

Протести на хоризонту




Данас је свечани дан! Данас је 22. децембар, Дан ЈНА. Слави се, додуше скромно, примерено материјалним  примањима великог броја пензионера која иду ка социјалној помоћи јер,  како је кренуло са мерама штедње према моделу ММФ, логично је да ко не ради има право само на социјалну помоћ – па ко претекне, претекао је.

Неки ће рећи да то не може тако, да су пензионери уплаћивали допринос за ПИО, али ови млади лавови се брзо досетити да кажу – јесте, али не у ПИО фонд Републике Србије, него у фондове других држава и република, што ми да се фрустрирамо одузимамањем од својих прохтева да бисте ви бивши живели како сте замислили и то озаконили. Е па, сада смо ми на крилима пегаза до неке следеће поделе карата.

А да су ови млади лавићи виспрени, јесу нема шта! Лепо људи погледали статистику – колико има пензионера који примају преко 50. 000 динара? – много! Е њих ребнимо у просеку 16% - то су ионако углавном интелектуалци који су јако непријатни и тешки за политичку манипулацију, да се више забаве проблемима материјалне природе а не да коментаришу и оцењују рад државних органа!

Али ни пензионери нису баш без „аргумената“. Стари Крка, прекаљени познавалац технилогије рада ПИО, за живота не даде да се дирају пензије. Неки млади лавићи га и подржаше и опсташе на власти. Али не лези враже. Време учини своје, оде стари „Крка“ (од милоште др Јован Кркобабић) и наста фрка! Млади лавићи једва дочекаше да испразне и оно што је осталу у магази фонда ПИО и сада се нема куда..све ми се чини да ће пензионери да остану без му котрпним радом и на законит начин стечених пензија. Добро, неки баш и нису много запињали, али апсолутна правда, то нам је јасно, не постоји.

Пензионери избацише и други кец из рукава – силу бирачког тела и громки глас удружења пензионера од којих се власт тресе – од смеха! Па добро, није баш да се тресе, има ту један други израз али ми не пада сада на ум. Ено, ономад, потпредседник Скупштине Републике Србије јавно постави премијеру Србије питање у вези са решавањем дуга војним пензионерима. Сиц! Одговора њет!

Уставни суд, Управни Суд, Основни судови сви пресуђују у корист војних пезионера ( односи се на последњу сечу од 11,06%) и опет сиц! Пара њет па њет! Ма које паре, нема ни одговора. Када су млади лавови ( без Марлон Бранда у главној улози) видели како то лако иде са војним пензионерима, нагрнуше на све пензионере. Ко веле – када ови, што би и могли нешто да ураде и имају своје Удружење војних пензионера, само пишу дописе, молбе и жалбе, ове друге нећемо ни да констатујемо.

По устаљеном моделу, самозвани Клуб генерала и адмирала се не оглашава. Ваљда нема шта и нити хоће било шта да каже! Њих се,чини се, све ово не тиче!

Објашњење за селективну примену закона нам је саопштио ресорни министар. Сви сада знају ко је ресорни министар и који су „правни“ аргументи за смањење пензија, који се на неке грађане примењују а на неке не примењују, што је доказ да је правда селективна. А када је правда селективна онда се зна каква је то држава.

Сада се сви мало уозбиљили ( када су видели да им је пензија стварно смањена) и почели јавно да негодују ( Синдикати пензионера Србије, Удружење војних пензионера Ужица). Незадовољсто војних пензионера је прво освануло на страницама „Таблоида“, а затим и на сајту Удружења војних пензионера Србије, али без икаквог коментара званичника Удружења. Уходана пракса – гурни војника у први борбени ред и ако победимо ту сам да узјашем коња а ако погину – ко их је терао, рекао сам да то не раде!  Зна  Удржење војних пензионера да је велика неправда учињена према онима који су све друго били само не нерадници, профитери и финансијски мешетари. Знам многе који  су животе дали за своју државу!

Али организоване радикалне акције коју Удружење стално најављује - њет! Све се ћешће сећам ангдеоте са Хрушчовом који је имао обичај да каже да је комунизам у Русији на хоризонту. Након многих говора охрабри се један новинар да га пита шта је то хоризонт. Хрушчов му одговори : „ Драги друже, хоризонт ти је замишљена линија у даљени, и што више идеш према њој све ти је даље и онда схватиш да никада нећеш до ње стићи“.

Пишем ја тако ову колумну, а у углу екрана ми мала слика РТС 2, иде пренос реалити шоа (reality show) из Скупштине. Премијер образлаже ребаланс буџета. Искрено, био бих на његовој страни да је поштено свима одрезао, ако треба и 20% од пензија али да се зна докле ће то да траје и шта ће да се ради са нашим парама и да једном седнемо на здраву грану. Могло је, да се хтело, многа тога да се уради пре него што се приступило овако непопуларној, неуставној и незаконитој мери! Овако, искрене намере су на климавим ногама и чини ми се да су више програм за опстанак на власти – па докле траје.

Гледам ја и слушам дешавања у Скупштини. Постало мало и досадно, премијер Србије по ко зна који пут наводи исте аргументе комбинујући чињенице по закону комбинација Н-те класе са понављањем кад председавајући најави да је следећи говорник народни посланик и потпредседник Скупштине Србије народни посланик Констатин Арсеновић из ПУПС-а, генерал потпуковник у пензији! Лице ми се озари!

Ту смо бато, почех гласно да ликујем пред собом, да видите како изгледа када стари лав загрми!

Оно што је следило било је све само не грмљавина. Те се извињава, па се снебива, те зове у помоћ и децу и унуке, те на крају једва, стидљиво као да мора да пита – а неће му се - срамежљиво изусти да је учињена велика неправда према војним пензионерима и да власт не поштује одлуке и пресуде Уставног суда, Управног суда, чини ми се и Касационог суда и све у том стилу. Додаде још и то, у име војних пензионера, за шта га нико није овластио,  да је сигуран да бисмо ми пристали на незаконито закидање пензија само да нам се неко обратио и објаснио нам да имамо велике пензије и да смо ми увек помагали државу и да би то и сада разумели. Рече и то да није у реду што нико неће да нам да објашњење зашто нам се закида повећање које су сви пензионери добили!? Али гласно и јасно саопшти да ће ПУПС да подржи ребаланс буџета и пакет осталих закона изнетих пред Скупштину на усвајање.

Слушам шта пензионисани генерал и потпредседник Скупштине Србије, највишег законодавног тела у држави говори и не могу да верујем шта чујем.

Премијер Србије кратко рече да су војне пензије биле високе и да је то разлог зашто оне нису повећане!!! Рече још и то да он не може да одговара за ЕПП и обећања у предизборним кампањама!? Нема ни трага од позивања на Конвенцију о људским правима која говори о једнакости грађана пред законом, Устава Србије, Закона о ПИО Републике Србије. Шлус! Кратко и јасно – не дамо! А плате шефовима невладиних агенција од преко 300000 динара, то мора да да. И целом том невладином сектору којег су нам утурили други – то се мора јер иза леђа имају реалну силу!

Опет се за реч јави господин народни посланик и потпредседник Народне Скупштине, генерал-попуковник у пензији Константин Арсеновић, дипл.маш.инж.
Ево га, помислих, е сад му је прекипело.

Кад оно, хвала вам што сте дали објашњење, ето.... да је то неко урадио раније.... не би ишле толике тужбе, не би држава штетила због судских трошкова, камата.... ето велика вам хвала! Рече и то да ће пензионери гласати за буџет и да дају подршку мерама владе!?

Само што не додаде – изволите поново, само нас лепо обавестите да се сложимо!

Власт је слатка каква год да је и с ким год да је. Само да није кратка. А што се тиче радикалнијих протеста у организацији УВПС они су на хоризонту!

Нема коментара:

Постави коментар