субота, 12. март 2016.

Озбиљне последице једног саопштења .





Удружење војних пензионера Србије, огласило се посредством званичног сајта саопштењем да „Поводом предстојећег протеста Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије, а који се односи на остваривање права на закинути део пензије од 11,06 одсто, најављеног за 15. март ове године, Удружење војних пензионера Србије неће се придружити организацији те манифестације. У складу са принципијелним ставом УВПС да ће се за сва оспорена права борити свим легалним и легитимним средствима, укључујући и протесте, али протесте само када сва правна средства буду исрпљена, Удружење сматра да још није наступио тај тренутак.

Ради истинитог информисања јавности о суштини која вас је определила за овакво саопштење сматрам да је требало навести адресу примаоца саопштења! Међутим, није је ни требало навести јер је то учињено експлицитно последњим ставом саопштења који гласи:
  
Удружење сматра да је организовање и учешће у протесту у време изборне кампање веома осетљиво питање и да би нанело штету угледу војних пензионера. Протест би могао да се тумачи као подршка позицији или опозицији, па би попримио карактеристике политичке борбе, а и сврставања у поједине таборе, што је у директоној супротности са чланом 1. Статута  по коме је Удружење војних пензионера Србије нестраначка организација.

Није ли ово саопштење еклатантан пример мешања и сврставања у предизборној кампањи? 

Јер, какве разлоге има Удружење војних пензионера Србије, као нестраначка организација, да даје оцене да ли ће се или неће, легалан и легитиман протест војних пензионера Србије, тумачити као подршка позицији или опозицији.

На основу којих то података неосновано и погрешно закључујете да се ради о могућим „карактеристикама политичке борбе“,  а не о социјалној борби војних пензионера за људска права заснованих на Уставу и законима Републике Србије?

Коначно, када ће, према вашој процени ситуације, наступити тренутак када ће сва правна средства бити исцрпљена да бисте донели одлуку о организовању протеста.

Нешто имам јако непријатне асоцијације о продуженом трајању тог тренутка, још од догађаја на граници Словеније 1991. године, преко крвавог грађанског рата, до данашњих дана!

И коначно, ако већ неосновано оспоравате право грађанима Србије да имају право на своје политичко биће, одговорите ми на једноставно питање : Ако је УВПС нестраначка организација, а председник највеће организације војних пензионера Новог Београда, господин Константин Арсеновић, дипл.инж, члан ужег руководства ПУПС-а и по тој основи потпредседник Скупштине Србије, шта је УВПС учинило на основу члана 1. статута Удружења, и зашто га не искључи из Удружења!

Ја знам одговор и саопштићу вам га! Не можете јер немате упориште у Уставу! Не можете јер сте део актуелне власти, која год да је, и то вас детерминише као део политичке организације власти у Србији.

То само по себи није ништа неприродно и незаконито! Зато немојте да маскирате своју инертност и политичку припадност, и  да оспоравате та права онима који се само боре за своја социјална права.

Оваквим саопштењем нанели сте озбиљне негативне последице свом коалиционом партнеру у предстојећој политичкој кампањи и засигурно изгубили гласове оних малобројних војних пензионера којима нису јасне политичке игре без граница.

Ја позивам војне пензионере Србије, без обзира ком удружење плаћају чланарину, да нам се прикључе у легалној и легитимној борби за своја и права својих породица, јер ће ускоро, они који још чекају повољан тренутак, нестати са сцене и отићи заслужено у историју!

Устаните војни пензионери и усправите се! Само је човек мисаоно биће и то га одваја од осталих живих бића!

Видимо се 15. марта у 11. на Тргу Николе Пашића у Београду!



Нема коментара:

Постави коментар