субота, 21. фебруар 2015.

Протест војних пензионера




 Са задовољством сам прочитао вест о томе да су војни пензионери схватили да само радикализацијом проблема могу доћи до Уставом Србије гарантованих материјалних права. Формалан повод за протест заказан за 10. март 2015. године испред рањене зграде Генералштаба ВЈ, јесте планско и систематско уништавање Војске Србије од стране оних који то никако не би смели да чине – министара у Влади Србије, чија се делатност, огољена од маске законитости дате кроз саучесништво Скупштине Србије, може подвести под кривично дело угрожавања одбрамбених способности државе! Ствари су прилично компликоване за доношење једноставних закључака али и не толико да се методом научног уопштавања не могу извести правилни закључци о узроцима девастирања војне силе Србије  а самим тим о потезима за заустављање тренда и опоравак одбрамбене способности Србије.

Неспорна је чињеница да Влада Србије у континуитету, од 5. октобра, испуњава већину захтева разних и добро организованих институција Запада за разбијање одбрамбене моћи Србије и претварање Војске у организацију за операције спашавања становништва од пожара, поплава, снежних сметова, водоноша када су високе температуре, и других цивилних послова којима нас уче иструктори Националне Гарде Охаја, као да смо ми, далеко било, имбецили и дебили!
Истини за вољу, министар војни се вербално успротивио даљој деградацији Војске, и наставио са спровођењем одавно утврђене политике – продати или уништити старо наоружање јер је бесперспективно, што је тачно, али је у условима немаштине и немогућности да се набави ново, каква таква гаранција борбене готовости!

Напад државе на војне пензионере није случајан! Он је добро планиран и осмишљен, и у вези је са Војском Србије, којој се преко војних пензионера шаље индиректна порука шта их чека уколико пруже отпор мерама Владе! С друге стране, војни врх састављен негативном селекцијом од војнички бледих генерала, од којих неки нису командовали јединицом већом од питомачког вода, окупираних личним интересима, нити је знао, нити је хтео, нити је могао да се супротстави вешто камуфлираној политици разбијања војне силе кроз флоскулу о демократизацији српског друштва! У суштини радило се о стварњу услова за разбијање акономије једне земље кроз квазитранзицију и њене оружане силе за случај да се планови не реализују глатко.

Дакле, држава је повукла први потез када је војним пензионерима покушала да закине део пензија још док су војни пензионери били у систему Војске. То је био пробни балон и он је дао одређене резултате. Блед одговор Војске од неспособних генерала. Моја кућица на Дедињу моја слободица! Али ту кућицу и слободицу плаћају хиљаде других. Нема ништа џабе. Неки су успели да истерају спорове на судовима, они који још увек нису схватили шта је држава нису ни тужили државу којој још верују!

Затим је држава, охрабрена ефектима, повукла радикалнији потез, оспорила је право војним пензионерима на повећање од 11,08 %, и на тај начин јасно ставила до знања да су војни пензионери грађани другог реда! Војни врх је остао нем, јер се то њега не тиче јер његову "кућицу на Дедињу,прикључену на војни топловод,  и слободицу "нико не дира! Али не задуго, мораће да се врати све што је мито и корупција. У овом или оном облику.

И то се у игру укључила фирма која себе назива Удружење војних пензионера Србије! Преко те фирме је око 40000 гласова војних пензионера придружено ПУПС-у у формирању Скупштине Србије и Владе. Она је на себе преузела улогу да брани интересе покрадених војних пензионера. Организација која је у систему власти и чији је представник потпредседник Скупштине Србије, исте оне институције која на седници ћути и неће да проблематизује противуставну и незакониту пљачку дела свога народа ( моја кућица на Дедињу моја слободица), треба да нас брани од њих самих! Стварно, треба бити довољно необразован и не схватити о чему се ради!

Како се ништа не дешава, када су војни пензионери неорганизовани, држава се одлучује на следећи потез – на реду су сви пензионери Србије – у складу са њиховим могућностима! Држава је одредила да је биолошки минимум 25.000! Све преко тога се прогресивно опорезује! 
Мора тако! Знате ли ви пензионери колико коштају партијске дипломате, колико кошта међународна парламентарна сардња, колико коштају страначки кадрови у јавним предузећима, колико коштају државне посете( припреме, обезбеђење, хотели, дневнице, домаћице, лекари, новинари, ПР-и), па људи моји то све мора неко да плати! Шта смо мислили. Да тек тако уживамо! А ови актуелни да раде за нас! Ма немојте, господо пензионери! Јесу ли нас они терали да се 1972. јуримо са усташама? Јесу ли нас они терали да градимо путеве, водоводе, електромреже, да гасимо пожаре по Далмацији које су неки од данашњих у Хрватској палили, да гинемо по ратиштима Хрватске, Босне и Косова и Метохије? Нису!  Какве везе они имају са нама. Никакве!

Али имају везе са државом Србијом!

Када се одлучите да се бавите политиком онда поред буткице и шницле морате да купите и кости! То је цена политике! Ко није спреман на ту цену нестаће са политичке сцене! Предизборна обећања народу морају се испунити! А сви су обећавали да се у пензије и стечена права не сме дирати!

Војни пензионери хоће да протестују?

И треба да протестују! Али не сами! Ово није ствар војних пензионера! Ово је ствар свих честитих људи којима је стало до владавине права, уставности и законитости! Уколико останемо сами, ништа нећемо постићи. Систематско завлачење руке у наше џепове је последица стања у Србији. Ми морамо да лечимо узрок а не последицу. Са последицама ћемо лако!

Како ћемо то да постигнемо! Треба позвати на протест све нове снаге патриотске и социјалдемократске оријентације. Мале привреднике, раднике и сељаке, елитну интелигенцију, све пензионере. Војни пензионери су увек били уз народ и то морају да чине и сада. Не смемо дозволити поделе!

Војни пензионери треба да ураде следеће: Да хитно изаберу ново руководство и сви стану под једну заставу. Досадашњем руководству треба се захвалити за диверзије које су чинили. Уколико то није могуће, чланови УВПС који то желе, треба да изађу из удружења тако што ће раскинути обавезу плаћања чланарине УВПС! Ново удружење пензионера Србије мора се очистити од професионалних заштитника интереса власти! Ново удружење пензионера Србије треба да буде политичка организација која ће своје интересе реализовати преко Скупштине Србије. Пензионери су огромна политичка снага јер поред свог гласе носе и гласове пунолетних чланова својих породица.

Протест се не сме ограничити на неправду према војним пензионерима јер би то била политичка грешка. И тешко да ће нас ико подржати! Само озбиљна политичка акција, са новим људима и идејама, може дати резултате! Људи се политички организују због идеологије кроз програме за реализацију те идеологије! Имамо ли ми свест о тој новој идеологији која ће Србију увести у ред модерних социјалдемократија примерених овом народу. Наравно да имамо! Имамо ли људе способне да понесу терет. Наравно да имамо! Имамо ли младе људе спремне да се упусте у борбу и којима пљачка није conditio sine qua non бављења политиком. Наравно да имамо, то су наша деца!


1 коментар:

  1. Jovan Beograd
    Društvena grupa vojni penzioneri je,zbog nivoa obrazovanosti i uticaja na sredinu, veoma intetesantna političkim strankama. Kao potencijalni članovi ili kao protivnici koji teže nasedaju stranačkim podvalama. Grupa je kao takva izložena besprimernim optužbama da im je u prethodnim državama bilo mnogo bolje nego ostalim gradjanima. Većina stranaka sve čine da spreče političko organizovanje obrazovanih i moralnih sinova Sbije. UVPS kao najbrojnije udruženje, je političkim angažmanom u interesu PUPS-a, izdala interese svojih clanova. Upravo je PUPS učestvovao u donošenju zakona kojim su vojni penzioneri iz MO, 2008 godine, izmešteni u RF PIO i tako ostali uskraćeni za povećanje penzija za oko 20%. U RF PIO im nisu kao ostalim penzionerima povećali penzije za 11,06. Tako su vojni penzioneri dobili dva puta ništa. PUPS kao udruženje koje je trebalo da štiti interese članova, ništa nije činilo da se bezakonje ispravi. Vojni penzioneri su samoorganizovanjem ušli u tešku borbu za pravdu pred sudovima Srbije, ovakvih kakvi jesu. I dobili su presude Ustavnog i Upravnog suda Srbije kojima im je dato za pravo. Šta znače presude sudova u Srbiji kad kako jedan ministar reče, ne pune budzet. Zbog veze UPS sa PUPS, ne ispravljaju nepravde i bezakonje, jer ih deo vlasti dizivljava kao političke protivnike. Udruženja vojnih penzionera moraju ostati vanstrabnacke organizacije. Naravno da je solidarnost i podrška potrebna i dobro došla ali u ovom trenutku nismo spremni da uzvratimo!

    ОдговориИзбриши