среда, 24. август 2016.

Коментар с поводом





Реаговање на текст „Из делокруга рада УВПС  5а“ објављеног на сајту Асоцијације пензионисаних припадника Војске Србије“ 23. августа 2016.године.


У својим коментарима на страницама блога стално сам напомињао чињеницу да оваквом стању у УВПС највише доприносе сами чланови-војни пензионери, јер су незаинтересовани а и научени да ћуте јер им "може бити и горе"? 

Да нам буде горе, тешко да може! 

Осим трошкова за хуманитарну помоћ, коју подржавам као делатност УВПС, сви остали трошкови су, са аспекта морала, скандалозни. Срамотно је узимати надокнаду за рад у удружењу које се финансира од чланарине. Донекле, могу да разумем, да неки административни послови, које обављају војни пензионери са малим пензијама буду симболично плаћени, али да пуковници и генерали узимају плате, наплаћују дневнице за службена путовања, имају репрезентацију – то се сматра понашањем за које нећу да употребим нити једну реч јер ми домаће васпитање, образовање и морал тако нешто не дозвољавају.

Али ћу зато рећи, у контексту одбијања истог тог отуђеног руководства да се стави на чело протеста војних пензионера због нецивилизацијске пљачке наших пензија које није забележено нити у једној модерној правној држави, да је такво понашање отуђеног руководства одраз ситносопственичког , филистарског или ако вам примереније звучи - чифтинског понашања, које своје изворе има у непримереној губитничкој идеологији минулих времена где је лични интерес био императив и „модус вивенди“ врха једне армије.

Поједини високи „функционери“ УВПС својим понашањем урушили су и оно мало моралног кредибилитета зарад ситносопственичких интереса!

Такође, не желим да коментаришем легалност оваквог трошења чланарине војних пензионера јер сам сигуран да је све добро „ покривено“ те је бесмислено трошити речи!

Оно што јесте смислено је указивање на неморално и погубно понашање тог руководства, у времену у коме УВПС императивно треба да се бори за статус војних пензионера, које се огледа у колаборационој вези отуђеног руководства са странкама на власти и државним органима који се свим снагама боре да осујете борбу војних пензионера за своја права и тиме отуђено руководство УВПС  директно подржава дискриминацију свога чланства.

Наизглед велико душебрижништво за судбину војних пензионера, у позадини крије реалан план за разбијање јединства, јер је свакоме ко имало резуме како се манипулише друштвеним групама, јасно да је нужна последица незаступања интереса чланства – осипање УВПС и формирање знатног броја малих удружења која не представљају озбиљну снагу у борби за њихова социјална права. Дакле, отуђено руководствоУВПС, супротно званичној, води политику разбијања јединства војних пензионера!

На ову чињеницу упозоравао сам у неколико својих коментара!

Излаз из ове ситуације може се наћи само уколико се чланство УВПС „пробуди“,  схвати перфидије отуђеног руководства и предузме мере за смену тог руководства и изабере људе који ће заступати интересе војних пензионера или ако се минорна удружења уједине и сталним протестима натерају отуђено руководствао да се повуче.

За сада, летаргично чланство УВПС и даље велича оне који су  нам противзаконито украли пензије, и половичан уступак Фонда ПИО, предлогом за поравнање, сматра тринаестом пензијом и, неспособно да схвати суштину, задовољно је радом отуђеног руководства а мала удружења која су се де факто протестима изборила за половично решење, улетела су у замку нарцисоидности „ лидера“ и виђења себе у расклиматаној фотељи председника УВПС, што је довело до фракцијске борбе и логичног распада крхког јединства.

Посебан проблем, због којег војни пензионери не могу да се озбиљно организују, јесте чињеница да они који никада нису доносили одлуке, данас, чином одласка у пензију, сматрају да су постали кредибилни да то чине.

Нажалост, то никада није било нити ће бити!

2 коментара:

  1. Ako mislite da će članstvo srušiti to Udruženo rukovodstvo UVPS, gadno se varate. Vojni penzioneri su digli ruke od njih jer su i predsednici opštinskih i gradskih odbora plaćeni nekom beznačajnom sumom (uz penziju) i oni podržavaju to rukovodstvo koje radi protiv svog članstva. Jedini lek je isključivanje iz tog štetočinskog udruženja bez obzira koliko mala članarina bila pojedinačno. Kada ih se prestane finansirati onda može biti nekog efekta.

    ОдговориИзбриши
  2. Ponavljam se svojim komentarom gotovo identičnim sa Ilijinim. Svi opštinski delegati u UVPS, videli ste i sami donose jednoglasne i jednoumne odluke u duhu jednoumlja sa svojim idolom Draganjcem! Zaludno je od istih takvih očekivati koji častan i odlučan iskorak! Jedini način je da se prekidom finansiranja uruši i okonča štetočinsko delovanje takve nakaradne družine. Sve nabrojane kvalifikacije od strane Arsenija a u vezi svih ostalih udruženja vojnih penzionera - nažalost stoje kao potpuno precizne i tačne!

    ОдговориИзбриши