петак, 20. новембар 2015.

Ушушкани у јоргану прошлости





Удружење војних пензионера Србије огласило се текстом „ неосновани напади на УВПС и ставови Удружења“ на страницама званичног сајта, непрецизно реагујући на „неосноване нападе“ неформалних група и удружења са малим бројем чланова.

Ако потписник оваквог саопштења сматра да је Удружење војних пензионера Србије минорно удружење или што је још горе, неформална група, онда је он у великом проблему са основним постулатима логике!

Како је могуће раздвојити појединачне од посебних и општих интереса војних пензионера када је овај проблем у питању. Могуће је да постоји грешка у премиси?
Она би могла бити у различитости појединачних и посебних од општих интерса војних пензионера који су само параван за покриће почетне премисе!

Нису ли управо војни пензионери, организовани кроз ваше Удружење, као и они који су организовани кроз друга удружења и они који нису организовани, подједнако погођени пљачком коју су потврдили Уставни суд и други судови Републике Србије и коначно и сам аутор криминалног дела са предумишљајем, РФ ПИО запослених Републике Србије! Да би ствар била јаснија, велики број чланова УВПС редовно је присутан на протестима, и то је добро. Како је онда могуће делити интересе војних пензионера, који произилазе из незаконитог понашања отуђених делова власти?

Најбоље би било да се сви који могу, одазову протестима са Клубом генерала и адмирала на челу. Сигуран сам да бисмо веома брзо дошли до жељеног циља, поштовања Устава и закона Републике Србије.

Да би ствари биле јасније, мене не занима финансијска димензија проблема. Мене занима политичка димензија која се тиче садашњости и будућности војне професије о којој можемо и морамо да закључујемо на основу параметара којима сада располажемо! Ако наставимо са трендом даљег урушавања угледа војне професије, онда је безбедност Републике Србије угрожена без обзира на куртоазне и неодговорне процене и изјаве људи који немају никакво упориште у реалности!

Ви се позивате на ваше деловање законитим начинима импутирајући тиме да се остали боре на незаконит начин. Оваква инсинуација је веома неопрезна, јер да се војни пензионери боре за своја права на незаконит начин, будите сигурни да би протести били забрањени и разбијени. При том, ограничени да спознате суштину проблема, што је веома невероватно, или ограничени облицима и обавезама дугогодишњег партиципирања у власти, што је врло вероватно, која је доносила по војне пензионере погубна решења јер председник најбројније организације војних пензионера у Србији је члан ПУПС-е, политичке партије која није учинила баш ништа за пензионере Србије, проглашавате јавне протесте штетним?

Ваше ангажовање, које је својевремено имало смисла, проглашавате моделом који треба примењивати по сваку цену, колико год било јасно и вама самима да је анахрон и да не даје резултате у држави у којој су озбиљно угрожени принципи уставности и законитости.

У праву сте када тврдите да сте неаргументовано нападани  због информисања 9. новембра 2015. године! Међутим треба разумети да је непримерена реакција одраз тензија и недостатка информација, али и личног става појединаца. Зато је одговорност руководства УВПС велика. Није смела да допусти флуидну ситуацију која је резултирала непримереним реаговањима!

Ваш аутистичан став да су протести бескорисни и да наносе штету угледу војних пензионера скоро да не заслужује озбиљнију анализу. Забога милога, неко вам систематски ништи људска права, одузима вам око 36% пензије у 21. веку, а руководство УВПС говори о штетности и рушењу угледа ако јавно протестујете?!

Постављам питање: Ко руши углед војних пензионера? Они који покушавају да заштите уставност и законитост свим легитимним и легалним средствима политичке борбе или они који упорно покушавају оловкама да пробију „Мажино линију“!

Због оловака смо догурали до овде где се сада налазимо, а неки до контејнера!

Вашој примедби  о томе да се ради о „неоствареним личним интересима неких појединаца и самопрокламованих руководилаца минорних неформалних група“ супротставићу констатацију да је ваша реакција резултат остварених интереса неких појединаца УВПС! Колико год је констатација изречена у вашем тексту бесмислена у односу на предмет расправе толико је констација о појединачним интересима у УВПС антипод претходној и смислена. Дакле, боље да је нисте изрекли! Свака организација, каква год да је мора да има своје лидере, какви год да су, и они су управо онакви каква је организација на чијем су челу!

Неспорно је да је УВПС има највећу одговорност у насталој ситуацији, као и да  одређене активности који се тичу социјалне политике заслужују сваку похвалу. Нажалост, позитивни резултати рада УВПС су потиснути због одбијања да се прихвати реалност.

Покушали смо да нађемо додирне тачке у заједничкој борби за интерсе војних пензионера. Међутим, због обостране неискрености и ситносопственичких интереса нисмо нашли заједнички језик и чинимо штету сами себи. Ако неко не жели дијалог онда га неће бити! Таква одлука је увек на страни јачега, или онога који мисли да је јачи!

Руководство УВПС неће да призна чињеницу да је на сваком протесту присутно све више генерала, да нашим протестима присуствују народни посланици, да се новинари све више обраћају нама и питање је дана када ће се поставити питање ко уствари репрезентује интересе војних пензионера Србије. Да УВПС има право да себе сматра репрезентативним удружењем има исту тежину као што и ја или било ко од нас има право да себе сматра репрезентативним пензионером који се бори за своја права.

И то није ништа ненормално или забрињавајуће. Једноставно, биће изречена констатација да се рукопводство УВПС није снашло у насталој политичкој ситуацији и да се погубило оптерећено реликтима прошлости!

Зато, немојте се борити за моја права, ја то знам сам да радим на основу Устава и закона Републике Србије. Било које удружење нема никакве правно обавезујуће ингеренције. Али има могућност јавног испољавања незадовољства и артикулисања начина за решавање проблема!

Једина истина је да нарушавању угледа и јединства УВПС највише доприноси опортун став његовог руководства које по сваку цену хоће да задржи постојеће стање и расподелу моћи. Нажалост, поједници не разумеју политичку борбу јер се њоме нису бавили топло ушушкани у јоргану организације  које више нема.

Напомена: текст није лекторисан.

3 коментара:

  1. Браво Арсеније за објављени став. О каквом угледу говори ово удружење кад смо дискриминисани, када власт потура лажне податке о висини вој.пензија, када нас државни секретар пребројава по боји крвних зрнаца, подцењује легално регистровано удружење УСПВЛС и нас који смо се организовали кроз ФБ групу како би се супротставили безакоњу и неправди.

    ОдговориИзбриши
  2. Колега Илија,
    Само уједињени можемо да идемо у бољу будућност. Не вређајмо никога али не дозволимо да нас омаловажавају. Ово је мој скроман доприност томе.

    ОдговориИзбриши
  3. Kada Magarac da mi oprosti pametna zivotinja zvane Magarci , predvodi najgluplji i pravi se slijepac. Samo zato sto su mu preci blizi zvani Simpanze sa takvim nema ni dogovora ni pregovora. Takve spodobe za tur i napolje iz prostora koji se zove Dom Vojske jer smrdi Necastima ,a Tvor mu nije ravan. Ovo je podrska komentaru naseg kolege Arsenija .

    ОдговориИзбриши