уторак, 14. јул 2015.

Септембар ante portas




Свакога дана читамo сајтове на којима војни пензионери воде „битку“ за људска права са државом Србијом, неки можда и последњу, очекујући било какав  и од било кога позив на акцију којом бисмо натерали актуелну власт да почне да поштује Устав Републике Србије.

Уместо очекиваних осмишљених позива на борбу за наша права, на Фејсбуку, Радиоадмиралу, званичном сајту УВПС и коментарима на сајту АППВС, читамо личне исповести и трач партије, дивимо се „детективским“ способностима појединаца у проналажењу „ботова“ у својим редовима,  читамо родољубиву поезију песника наиваца, саосећамо са људским судбинама, чудимо се над бесмислом публиковања силних преписки са судовима и свим надлежним и ненадлежним институцијама, правној оспособљености и мишљењима „стручњака“ без дипломе, анализама, проценама и закључцима људи који, хоћемо да верујемо, у најбољој намери покушавају да нешто ураде, нажалост без реалних изгледа и способности да правилно усмере постојеће незадовољство војних пензионера ка постизању циља.

Питамо се шта се то са нама дешава и куда то води?

Након више покушаја да скупи чланове Организационог одбора за протесте, неосновано нападана „злогласна“ АППВС, предала је „новац зла“ под притиском оних који су потпуно неосновано направили раздор у нашем бићу и натоварило на леђа проблем председнику Организацијског одбора за протесте који то ни најмање није заслужио.

Сада више нема инспирације за било шта! Сада је све у реду! Осим једног питања – хоћемо ли у нове протесте? Како ћемо да скупимо новац за њих? Ко ће се, после свега ружнога што смо направили, прихватити ове обавезе? У кога ми то имамо поверење? Какви смо ми то људи?

У потрази за одговором на ова питања, што радимо откако смо схватили да само организована борба може дати резултат у складу са одлуком Уставног суда, разговарали смо са веома високим функционером ове државе са немером да анимирамо правдољубив део министара и народних посланика да подрже борбу за наша права.

Закључак након разговора је тај да без оснивања партије војних пензионера нећемо моћи да остваримо своја права.

Формално то не би био проблем, али постоје сазнања које су до овог организованог разговора била непроверена, а након њега потврђена! Многи  војни пензионера су чланови политичких странака које су нас довеле  у овакву материјалну ситуацију а има података да су продавали своје гласове за новац!

Постало је јасно зашто се неки „лидери“ у нашим редовима оштро противе политизацији протеста и идеји о формирању странке војних пензионера.

Једноставно, након свих сазнања не постоје речи да се опише стање политичке свести војних пензионера.

Из свега реченог, закључак је да овако даље не можемо!

Изабраћемо нови одбор за организацију протеста јер су се ствари промениле, понудити УВПС да одреде своје представнике, развити палету активности на пропагирању протеста, јасно дефинисати циљ протеста који је – изједначавање права војних пензионера у складу са Одлуком Уставног суда Србије са правима свих пензионера, да се одмах ускладе пензије, а остали проблеми решавају путем судова и на друге начине.

Инсистираћемо на Одлуци УВПС да иду у припреме за организацију протеста, али са јасним предзнаком да не могу бити искључиви носиоци активности већ равноправни партнери са заједничким циљевима уз пуно уважавање свих страна, јер само на тај начин можемо да покажемо снагу изражену јединством. Такође, јасно ћемо да дефинишемо припреме за протест, активности током протеста, и експлоатацију резултата протеста. Импровизацијама и волунтаризму неће бити места.

Неосновани и непримерени напади на поједина удружења и људе морају да престану!

Циљ је само један и он је заједнички! Различити су модалитети остваривања циља и манућемо се бесмислених предлога који не могу дати резултат. Овим ћемо поново успоставити јединство војних пензионера и створити препоставке за остваривање својих права и оснивање партије војних пензионера, уколико ову опцију препознамо као исправну.

Да бисмо припремили јавни протест, АППВС ће спровести припремне радње за  формирање новог одбора за организацију протеста, као првог корака, а коначна форма руководећег тела – Одбора за јавни протест - биће дефинисана након разговора са свим удружењима!

Обећано решење које су требали да дају из Министарства финансија није донето, што упућује на закључак да не постоје разлози за поверење у добру вољу Владе Србије и ми више немамо никакву алтернативу.

Све послове треба да обавимо, оријентирно, до 20. августа 2015. године!

Војни пензионери, јединствено у борбу за наша људска права и једнакост пред законима Републике Србије. 

Септембар ante portas!


Нема коментара:

Постави коментар