недеља, 6. новембар 2016.

У сусрет Народној иницијативи






Оно што су пензионери имали да кажу Влади, Народној Скупштини и Уставном Суду Србије рекли су на Тргу Николе Пашића и протестном шетњом. 

Рекли су да је протест пензионера Србије, у организацији Удружења синдиката пензионера Србије и Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије, или да користимо колоквијални назив, Удружење синдиката војних пензионера Србије, увод  и припрема за веома захтевну и свеобухватну акцију пензионера Србије за скупљање 30.000 потписа у року од 7 дана, како би у Скупштини Србије покренули расправу о поништењу Закона о привременом уређивању начина исплате пензија и закона о изменама Закона о ПИО којим је 2014. године обустављено редовно, два пута годишње усклађивање пензија у складу са растом цена и порастом БНД.

Протест је оправдао очекивања и постигнути су постављени циљеви! Информисана је домаћа и страна јавности да су се ПУПС и Удружење војних пензионера Србије, због тог што не штите интересе пензионера, сами дискредитовали и престали да буду легитимни заступници интереса пензионера Србије.

Упозната је јавност Србије са борбом за поштовање уставности и законитости коју подржавају многа удружења пензионера Србије, синдиката и парламентарних странака. Многи дају дискретну подршку, али и то је разумљиво јер људи поред општих имају и посебне интересе.

Оно што је веоба битно јесте да протест није  доживео осуду нити једног грађанина, нити једног удружења, нити једне парламентарне странке. Бесмисленим саопштењем огласио се једино Покрет социјалиста Александар Вулин и нанео моралну штету својим члановима.

Делимично је пробијена медијска блокада, и са задовољством констатујемо да су поједини медији константно присутни и објективно извештавају о активностима пензионера. Нисмо задовољни односом јавног сервиса грађана –РТС, и покушавамо да нађемо начине да јавни сервис грађана буде присутнији у извештавању о социјалним проблемима 1.780.000 пензионера Србије.

Сада нам предстоји организација посла у вези са потписивањем Народне иницијативе. У овај посао треба да се укључе сва удружења пензионера Србије.

Многи ће поставити питање зашто би они којима пензије нису смањиване потписивали иницијативу о поништењу спорног Закона. Одговор је -зато што је такав закон дискриминаторски и цепа јединство пензионера. И зато што се и тој категорији пензионера  пензија не усклађује на начин како је одређено Законом о ПИО! Ако се привреда не опорави и држава не успе да изађе из економског ћорсокака, и та категорија пензионера ће доћи на ред! Коначно, свако мирење са неправдом знак је узурпатору права да може да настави са флагрантнијим кршењем закона, чиме се земља уводи у дикататуру.

Народна иницијатива за сакупљање потписа 30. 000 грађана Србије, на основу којих би Народна Скупштина ставила на дневни ред разматрање предлога закона о поништењу  Закона о привременом уређивању начина исплате пензија и закона о изменама Закона о ПИО из 2014. године, је више од обичне борбе за пензије. Она је доказ политичке и социјалне свести пензионера Србије о потреби стриктног поштовања основних принципа на којима се темељи модерна држава – поштовању принципа уставности и законотости и забрани било ког облика дискриминације.


Нема коментара:

Постави коментар