субота, 31. октобар 2015.

Анатомија једног текста




Аутору ове колумне поједини надобудни активисти војних пензионера Србије често приговарају да неоправдано инсистира на форми, језичкој чистоти, смислености и стилу писања када се обраћају државним органима. Речју, када указује да је лекторисање и коректура дописа које шаљемо некоме веома битна,  јер је такав допис легитимација аутора али и друштвене групе или институције коју аутор представља.

Из јавних извора, сасвим случајно, изабрао сам један допис који илуструје како изгледа један бесмислен текст.

Хајде да се мало забавимо и насмејемо, али и забринемо, читајући и коментаришући написани текст. Да ли је послат  није ми познато, мада боље упућени тврде да јесте.

"КООРДИНАЦИОНО ТЕЛО 
УДРУЖЕНИХ ВОЈНИХ ПЕНЗИОНЕРА
Тел***************
Меил: ktuvps@gmail.com   
Београд 26.10.2015. године"

Шта овде није добро? Не зна се из које државе су удружени војни пензионери! Нема ни деловодног броја! Каква је то организација која се обраћа Влади Републике Србије а нема деловодник? Шта још не ваља? Мeил! Енглеска реч написана ћирилицом. Онда, ако је већ написана ћирилицом,  већина ће устврдити да је требало написати – мејл, јер се тако изговара. А да све то скупа не ваља кратко закључујемо – треба написати- E-mail:”!

Али, идемо даље.

"ВЛАДА РЕПИБЛИКЕ СРБИЈЕ
Министарство за рад , запошљавање , борачка, и социјална питања
Ул. Немањина 22-26"

Забога милога поштовани ауторе! Каква год да је, ово је наша република а не репиблика!

Да наставимо!

"Белешка Сектора за ПИО Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања од 29.09.2015.године

Шта је са овом белешком и реченицом која на крају нема тачку? Ваљда сте мислили да напишете:
Веза: Белешка Сектора.... број...... од ......године.

Сада почиње конфузија мисли аутора!

"Господине министре, у току протеста  29.09.2015.године, који смо организовали  незадовољни начином и динамиком решавања, односно нерешавања проблема неусклађених војних пензија за 11.06% од 01.01.2008.године, тражећи од Вас да наведеног дана примите нашу делегацију или се обратите скупу испред зграде владе Србије".

Да ли је икоме јасна ова реченица? Прочитајте је још једном! Опет вам није јасна! Учитељица би рекла: „Седи дете доле, оцена један! За казну, да напишеш сто пута - ја не знам да пишем службене дописе и није срамота не знати али је срамота не учити“!

Форма је неуобичајена. Када се обраћате некоме, учтивост се изражава на следећи начин:

Поштовани господине министре, или Господине министре, или само Поштовани а онда  следи кратко представљање онога ко нешто пише.  

Поштовани,

Обраћамо Вам се у име Координационог тела, које представља десет удружења војних пензионера Србије,  са молбом да размортите наше предлоге.......итд!

Пишете да сте незадовољни динамиком решавања, што претпоставља да се нешто решава али споро а затим одмах тврдите супротно, да се ништа не решава. Тачно је ова друга тврдња и самим тим први део ове реченице је бесмислен.
                                                                                                                   
Али да наставимо!

"До тог сусрета није дошло,  јер сте  тог дана имали важнијег посла, а нашу делегацију препустили  Државном секретару, који нам је поновио причу, односно ТВ репризу вашег гостовања у дневнику РТС, уочи нашег протеста. Та сладуњава прича по ко зна који пут пласирана војним пензионерима, одвратила је део њих од протеста, чиме проблем није решен, већ је додатно усложен. Државни секретар нас је уверавао како ће Закон о јавном дугу „ускоро бити у скупштинској процедури“, али није знао да објасни на који начин ће тај Закон решити наш проблем. Све то нас уверава да проблем опет неће бити решен, а и ако буде, неће бити решен на праведан начин и у духу одлука Уставног суда Србије. Тражимо од вас да обезебедите наше учешће у припреми системског решења проблема. После примене Закона о привременом уређивању начина исплате пензија, војне пензије су укупно умањене 25-30% тако да преко 85% војних пензионера живи на ивици егзистенције. Имајући све то у виду, обавештавамо Вас да смо донели одлуку о одржавању јавне трибине на тему дискриминације војних пензионера, на коју ћемо позвати представнике стручне јавности и заказали нови протест за 12.10.2015.године. О непоштовању одлука Уставног суда од стране државних органа обавестићемо и представнике ЕУ у нашој земљи.
Наш став је да се проблем може решити једино поштивањем одлука Уставног суда, а то подразумева да се наше пензије ускладе за 11.06% на основицу од 01.01.2008  с вредношћу бода 9.40 и тако усклађене почну исплаћивати 6.јануара 2016.године. У односу на тако усклађене пензије треба исплатити и настали дуг са затезном каматом, а период исплате дуга не би требао бити дужи од две године. Свако друго решење представљало би нову пљачку, још гору од оне за коју     прозивате бившег министра одбране Шутановца, а нас је опљачкала тадашња влада Србије. Очекујемо од вас  да не дозволите да тако нешто чини и министарсво које водите".

Због садржаја овако написаног текста треба се озбиљно замислити. Откуда аутору текста сазнање да је министар имао важнијег посла? Можда господин министар није хтео да разговара са некаквим анонимусима јер они нису његов ниво за разговоре. И какве везе уопште има та чињеница са предметом представке? Шта значи реч „препустити“? Може ли се званичан допис писати у свађалачкој форми? Какве ТВ репризе, какви бакрачи. Нису ово препуцавања у затвореним ФБ групама! Сладуњава прича!? Молим вас! Да вам се неко званично обраћа на такав начин и тврди да је ваш интервју разлог неизласка војних пензионера на протест. И није јасно ко је усложио проблем - интервју министра или не излазак пензионера? Само је фалила претња да ће га позвати на војну вежбу ако настави да се тако понаша. Опет, ви тражите да будемо чланови његове институције која нешто одлучује а за то немемо никакво упориште у законима. Забога милога, поштовани аутору ове комедије, послушајте себе шта говорите! Ви га обавештавате да сте донели одлуку о одржавању јавне трибине у форми претње? Шта мислите колико јавних трибина има у земљи Србији и шта би било када би сви обавештавали надлежна министарства о некаквим трибинама. При том претите министру да ћете према њему, ако не удовољи вашим захтевима, предузети меру обавештавања представника ЕУ у нашој земљи! Да није жалосно, било би смешно. Пишете о непостојећем закону а пишете га великим словом Закон о јавном дугу-што значи да он постоји!

Реч „поштивати“ постоји у српском језику али је боље користити реч „поштовати“.

Затим, опет министру држите слово да ће бити гори пљачкаш од бившег министра одбране Шутановца.

А шта ако они туже аутора текста за овакве квалификације?

Видите, уважени ауторе овог текста, да није лако написати смислену представку. Није ово заповест командира вода! Још је мање неодговорно млатарање у затвореним ФБ групама. Не можете да пишете – што на уму то на друму! Сва срећа што нисте ставили ничији печат него само свој потпис!

Тако, на срећу, догодило  се да сте представили себе а задовољство је наше, јер добисмо штиво за разоноду.

                                               

Нема коментара:

Постави коментар