недеља, 27. септембар 2015.

Les Miserables




Удружење војних пензионера Србије огласило се надавно саопштењем да се ограђује од јавног протеста  десет удружења војних пензионера којима је држава Србија противно свим конвенцијама о људским правима, вољом појединца или више њих, чиме се отвара питање организованог злочиначког подухвата, ускратила право на једнакост пред Уставом и законима Републике Србије. Разлог је јасан мада нико од званичника не жели да га јавно саопшти а он је једноставан – ту „банду“ која се накада звала ЈНА и ВЈ треба казнити и свести на просјачки штап јер се усудила да пружи отпор моћницима новог светског поретка. Ове нове треба наградити и изоловати и на тај начин пацифизирати као војну силу! То је јасно и ту нема шта да се додаје или одузима. Свако друго тумачење је јалова еквилибристика.

У роману Виктора Игоа из наслова колумне, да подсетим или можда и проширим видике појединих чланова ГО УВПС , главни јунак романа Жан Валжан, иначе бивши робијаш број 24601, тражи начин да се искупи и почне нови живот. Ипак есенцијални проблеми романа јесу категорије добра и зла, правде и закона, политике и религије итд.

Сада, драги моји пензионери и драге моје пензионерке, питате се у каквој корелацији су главни јунак романа "Јадници" Виктора Игоа и саопштење председника УВПС о томе да они неће да подрже јавне протесте војних пензионера због већ неинтересантног проблема флагрантног кршења људских права у Србији?! У Србији се зна шта је проблем и ко га решава и шта је вест и ко је саопштава! Ко је бре та гомила од 40000 обесправљених и ван закона стављених војних пензионера? Коме она може да донесе политичке поене?

Председник УВПС мисли -никоме- и не жели да се бори за права људи од чијих пензија узима део и прима награду за свој додатни рад! 

А можда може опозицији? Зашто она ћути?

Али може да однесе позицији, а то је већ озбиљнији проблем!

Није никаква тајна да су многи војни пензионери чланови СНС наивно заведени националистичком реториком „младо националистичке идеологије“ Николића и Вучића у којој се еуропејска оријентација није могла назрети ни у траговима. Међутим то је вечити проблем односа манипулатора и манипулисаних, и аутор ове колумне ту нема шта да дода или одузме.

Али, има шта да одузме ономе ко манипулише са 40 000 војних пензионера а то је УВПС које се упорно представља као репрезент интереса војних пензионера!?

Какав репрезент и где нас то представља?

У Поштанској штедионици и Фонду ПИО преко којих се војним пензионерима одбија чланарина од пензије? У реду је то ако људи имају добре пензије па помажу својом чланарином сиромашне колеге и руководство УВПС? Види то народ и онда не треба да се бунимо када нам пребацују да су нам пензије високе.Истина је сасвим другачија!

У Скупштини Србије где један човек, председник највеће организације војних пензионера у Србији, иначе члан ПУПС-а, и као такав народни представник, не бије никакву битку за заштиту интереса војних пензионера? Где то има? Има! Код војних пензионера! Уместо да га ставе на тапет и најуре због проневере интереса војних пензионера Србије, они га за Нову 2015. годину зову на банкет пензионера Новог Београда!

У међународној сарадњи војнопензионерских удружења? Забога, људи, нису нама пензије угрозиле организације пензионера страних армија нити ће нам они помоћи да ређимо проблем? За сарадњу са страним армијама имамо Управу у Министарству одбране!

У Фонду СОВО! Готово да нема области у којој нешто функционише на начин који би војни пензионери оценили као задовољавајући.

Ето нас на почетку колумне – руководству УВПС, сомболично Жан Валжану из Јадника, пружила се историска шанса да се искупи за све што није чинило а морало је да чини по статуту, и да стане на чело организованих протеста војних пензионера!

Јалова очекивања да било шта ураде они који то нису умели ни онда када су морали и могли и имали војну силу у својим рукама! 

Чином одбијања да то учини УВПС је одредио своју даљу судбину! Нико га више и не сматра представником војних пензионера осим његовог председника. Једина веза са војним пензионерима јесте чланарина, коју искрено речено, дају наивни људи, мислећи ваљда да још увек постоје ЈНА и СКЈ! Искрено, давати паре некој организацији која неће да штити ваше интересе, задире у област искривљене људске свести!

Решење је у престанку финансирања одређене групе људи која се неосновано представља носиоцем интереса војних пензионера. То је заблуда, они су носиоци властитих интереса! Носиоци стварних интереса ће сутра, 29. септембра,  бити на улици и борити се за наша права!

А онима који су се противприродно оградили од интереса војних пензионера и јавног протеста остаје нераскидива веза са романом Виктора Игоа – наслов! 

Зато ће морати да оду сви са историјске сцене , у пакету, као што је отишла и војна организација чији су они последњи реликт!




Нема коментара:

Постави коментар