петак, 20. децембар 2013.

ЈЕСМО ЛИ "ПОКРАЂЕНИ"?




Сваког десетог у месецу, када дође време плаћања рачуна за струју, телефон, воду, грејање и остале комуналије, порезе и доприносе држави, озбиљно посумњам у знања стечена у школама социјалистичке  Југославије и до тада важећих научних истина из разних области природних и друштвених наука.

Спремни смо да безболно - без одласка психијатру - прихватимо научна објашњења о томе како у Србији функионишу специфични системи мерних јединица.
Мислили смо да се утрошена електрична енергија изражава у киловат-сатима и да се ова научна чињеница не може мењати у зависности од политичког система и власти.

Али,прво мешање политике у науку настало је увођењем појма виша и нижа тарифа. Последица је слабашног енергетског система земље, да би се растеретила оптерећења система у време када раде фабрике као велики потрошачи и натерали грађани на ноћну потрошњу, после поноћи. Наравно, психолози, лекари, еколози, психијатри и остали научни радници могли би да кажу много тога против противприродног терања народа на поноћни живот. Они који не желе да се уклопе у директиве власти, коју су сами изабрали, плаћају своју слободу вишом ценом струје, а како смо инатљив народ управо то и радимо, плаћамо вишу цену струје од реалне, у првом кругу. Логично би било  је да је цена једнотарифног система нека реална цена коштања, али није тако! Цена више терифе киловат часа је 5,412 дин, ниже 1,353 а једнотарифна 4,736! Дунав тече и дању и ноћу, рудари вредно копају и копају, хидро и термоелектране раде па раде углавном костантном снагом јер се таквим великим енергетским системима режими рада не смеју мењати у дневном ритму, роми и остали скупљачи секундарних сировина краду далеководе са предвидљивом константом, поједини потрошачи не плаћају струју уопште и зна се који- и то је константа. Добро, има ту још пуно промељивих функција тако да је тешко утврдити колико смо и јесмо ли „покрађени“ у првом кругу.

Други круг образложења рачуна за струју  је интелектуални нонсенс. Утрошени киловатсати су распоређени по зонама-зелена, плава и црвена. Можете да докторирате на електротехничком и филозофском факултету али нећете успети да докажете логику постојања зона у цени производње,  дистрибуције и потрошње електричне енергије. У свету постоји логика да ако купујете и трошите више плаћате мање. То је логика потрошачког друштва. Код нас је примењена обрнута логика: Пошто знам да мораш да потрошиш око 600 киловат часова месечно,да би преживео колико-толико нормално, ти ћеш киловат платитити пуно више! Овде нема места сумњи јесмо ли „ покрађени“! Ови што краду струју и каблове по принципу „шта зна дете шта је двеста кила бакра“ и  што уопште не плаћају и даље нису „покрађени“! Остали грађани, постоји основана сумња, јесу, макар и преливањем губитака на њихова леђа.

Трећи круг интелектуалног нонсенса јесте обрачунска снага коју је Дистрибуција одобрила као највећу једновремену снагу укључених уређаја у стану. Плаћа се месечно, па и онда када нема потрошње електричне енергије. Дакле, не морам да потрошим ништа али морам да платим нешто што ми је неко други одредио. По оној народној, могао си, што ниси!

Е, сада овако. Мој снабдевач горивом за кола запази да код њега купујем бензин за две хиљаде динара сваког месеца на истој пумпи и достави ми допис да су запазили ту чињеницу и на основу ње планирали да ми сваког месеца испоручују ту количину горива, што ће мене да кошта 100 динара месечно, без обзира хоћу ли или не поново купити бензин код њих, а ако наспем више платићу цену горива вишу него што су ми одобрили, јер им непланирано оптерећујем капацитете!

Или, појави нам се једног дана компанија ХБО и обавести нас да наш кабловски оператер користи услуге те продукцијске куће и да потенцијално можемо да гледамо њихов програм и да то кошта 1$ гледали ми то или не!

Или користите ли или не услуге Телекома Србије(телефонирање,интернет) месечну претплату плаћате 430,00 динара. Шта је онда плаћено приликом увођења телефона? У околини Београда се и дан-данас развлаче ваздушни водови по бандерама! У 21.веку. И то се дебело наплаћује!  И тиме се диче на званичном сајту! И да не ширимо даље. Ствари су потпуно јасне!

Да се ми вратимо на омиљену електричну енергију.

Објашњење грађанима Србије о обрачунској снази, о осигурачима, о монофазној и трофазној мрежи, обрачунској снази, активној и реактивној снази о волтамперима и варима, косинусима фи и осталим перфидијама са циљем да се маскира истина, садржи и једну материјалну полуистину: Наиме у Србији је званични напон 220 волта 50 херца а не 230 волта колико је исказано у обрачуну и о овој чињеници би неки други органи државе Србије требали да кажу своје мишљење. Просечног потрошача у Србији овај политичко-економски рашомон кошта 472,94 динара, без ПДВ.

Трошак јавног снабдевача покрива трошкове обрачуна, израде и доставе рачуна.Обрачунава се за свако мерно место у једнаким износима сваког месеца па и у месецима када нема потрошње.

Ако нема потрошње, на који начин је онда потрошач ангажовао капацитете Електропривреде Србије, у износу од 121,29 динара. Дакле ако ЕПС има само милион потрошача( бројила) он на име трошкова обрачуна инкасира сваког месеца 121.290.000 динара! Да ли излазак читача у зграду са рецимо 100 бројила, упис у дигитални читач, израда 100 рачуна и поштарина коштају 12 129 динара?

Да ствари нису у реду, приметише и неки од нових функционера у ЕПС-у. И на томе остаде! Ко је то непослушан у држави у којој се сви заклињу на увођење реда у јавним предузећима , и владавину уставности и законитости!

Недавно прочитах да поједини политичари у комуникацији са иностраним дипломатама износе веома погрдне и непримерене оцене о свом бирачком телу. За основаност такве тврдње нема доказа, али да сам лично разговарао са једним лидером ДОС-а 2001. године, који је, нажалост, сада покојни, у заносу изборне победе устврдио да је дошло време да и они мало јашу народ и да му не пада на памет да своје редове попуне људима који желе стварне промене осим промене власништва над парама, тврдим!

Нема коментара:

Постави коментар